Vedligeholdelse af damaskduge

En dug kan være med til at sætte prikken over i'et til enhver middag eller komsammen. Men kender du, at dugen falmer, eller bare ikke viser sig fra sin bedste sige? Få her nogle tips til, hvordan du bedst vedligeholder din dug.

Vaskeanvisninger til duge

En damaskdug er oftest på bordet, når der skal være fest. Dugen bliver derfor udsat for både rødvin, fedt og stearinpletter. Din dug kan fra ny være behandlet med en Staincoat eller Teflonbelægning, hvilket gør, at den er afvisende over for væsker. Men skulle uheldet være ude, kan du dog vaske din dug.

Damaskduge i bomuld kan ofte vaskes ved 60 grader. Følg altid vaskeanvisningerne på selve produktet, således du ikke kommer til at ødelægge den coating, dugen har fået. Har dugen fået vin- eller fedtpletter, er det en god ide at pletbehandle disse inden vask. Dette kan du gøre enten med en opvaskesulfo eller et andet pletmiddel. Lad det trænge ind i duge, og vask derefter dugen med vaskemiddel, som er velegnet til dugen.

Er der spildt stearin på din dug, skal denne fjernes før vask. Dette gøres nemt ved at ligge et kaffefilter oven på stearinpletten.
Brug derefter dit strygejern til at varme plette op. Pletten vil smelte og suge ind i kaffefiltret. Stryg aldrig på stearinpletten uden kaffefilter imellem. 
 

Stryg dugen efter vask

Din damaskdug bør af flere grunde altid stryges. Da dugen er produceret i bomuld, vil den let krølle efter vask og tage form af foldning. Du kan gøre det nemmere at stryge din dug, hvis du stryger den inden, den er helt tør. 

Du kan også stænke din tørre dug, og lade den hvile i en pose i en times tid inden strygning. Dette gør strygningen meget lettere, og du får et flottere resultat. Når du stryger din dug får den glansen tilbage. Staincoat- eller Tefloneffekten virker også først igen efter en strygning.

keyboard_arrow_up